Nordnorsk historie – vikinger, tørrfisk og krigsdrama

Bilde fra Kjerringøy. Foto: Terje Rakke

Nord-Norge har vært bebodd i minst 10 000 år, og historien inneholder enestående kulturuttrykk og flerkulturelt samliv, men også krig og drama. Her har vi laget en guide som hjelper deg til å finne fram til noen av høydepunktene.

Widerøe flyr til 42 reisemål i Norge, hele 25 av dem i Nord-Norge. Foto: Widerøe

Reis ubegrenset i 14 dager med Widerøes Norge Rundt-billett.

Noen av de mektigste vikinghøvdingene holdt til i nord, kystkulturen med handelssteder og fiskevær med rorbuer preger mange kystsamfunn og det meste av dramatikken under 2. verdenskrig skjedde i nord.

De eldste sporene

For 10-12 000 år siden var isen i full tilbaketrekning etter istida, og menneskene fulgte villreinen inn i Nord-Norge. De satt spor etter seg i bergkunst og gravfelt.

 • Helleristningene på Leiknes i Tysfjord er opp til 9000 år gamle, med store, naturalistiske figurer slipt inn i berget.
 • De 6000 helleristningene i Alta er 2-6000 år gamle, og står på UNESCOs verdensarvsliste. De viser alt fra båter med mennesker til bjørnejakt om våren. Og masse rein.
 • Det arkeologiske stedet Mortenses i Varanger har gravfelter hvor både mennesker og rein er begravd, steinsirkler etter teltene og store offersteiner i et område med 10 000 års sammenhengende bosetting.
 • Refsvikhula ytterst i Lofoten har 3-4000 år gamle hulemalerier, her ble det kanskje utført seremonier i en stor, åpen hule.

Les også: Helleristningene i Alta – meldinger fra steinalderen

Helleristningene i Alta er 2000-6000 år gamle. Foto: Alta Museum

Opplev Nord-Norge på 14 dager

Nå kan du oppleve hele landsdelen med bare én billett.

Vikingtid, middelalder, dansketid

I vikingtida ytte mektige høvdinger langs kysten motstand mot rikssamlingen. Middelalderens rikdommer ble skapt av tørrfisken som gudfryktige, fastende katolikker i Europa ville ha.

 • Vikinghuset på Borg er en 80 meter lang rekonstruksjon av en vikinghøvdings residens, og her er vikingtida gjenskapt med gilder og blot, og høvdingen, familien hans og trellene tar imot.
 • Triangelkirkene på Helgeland er tre vakre steinkirker fra middelalderen, nemlig Alstahaug, Herøy og Dønnes kirker, i sykkelavstand fra hverandre (om du er sprek).
 • Trondenes kirke fra 1200-tallet er verdens nordligste middelalderkirke og et skattkammer av middelalderkunst på et nes i vakre Vågsfjorden.
 • Vardøhus festning fra 1737 er en stjerneformet skanse som skulle markere norsk suverenitet langt mot nordøst. Historien omfatter også observasjonen av Venuspassasjen i 1769.

Kystkulturen

Nord-Norge har eksportert tørrfisk i 1000 år, og rorbuer, handelssteder og fiskevær vitner om denne lange historien.

 • Kjerringøy nord for Bodø er det best bevarte av de mange handelsstedene som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Her er det flotte interiører og en nydelig utsikt, og du kan lese deg opp på Hamsun før du kommer hit.
 • Nyksund ytterst i Vesterålen var en av kystens største fiskevær. Etter krigen ble imidlertid havna for trang, og fiskeflåten fant andre steder. Nå er Nyksund et sted hvor alternative krefter finner tilflukt.
 • Båtmuseet i Gratangen har full oversikt over nordlandsbåten og hvordan den har utviklet seg nordpå.
 • Hamningberg i Øst-Finnmark er et av få fiskevær i Finnmark som overlevde krigen. Noen av husene her er bygd som byggesett i Russland og fraktet hit med pomorskutene.

Les også: Bo i et av Nordlands idylliske fiskevær

Lofotr Vikingsmuseum på Borg er spennende for både store og små. Foto: Kjell Ove Storvik
Lofotr Vikingsmuseum på Borg er spennende for både store og små. Foto: Kjell Ove Storvik

Tre stammers møte

Nord-Norge har alltid vært multikulturelt, med samisk, norsk og finsk eller kvænsk kultur. Samisk og finsk er blitt gjort nesten usynlig av over 100 års fornorskning, men vel verdt å gå på leting etter.

 • I Grenebua i Manndalen veves det urgamle sjøsamiske ryer, såkalte grener, som har vært brukt i senga, som teltduk, i pulken og mye annet i tusenvis av år.
 • Tuomainengården i Vadsø er bygd av finske innvandrere som tok med seg sin byggeskikk, så der har de egen sauna i huset.
 • Arran er et lulesamisk kultursenter med utstillinger om samene i Tysfjord, som snakker et språk bare 1000 mennesker forstår.
 • De samiske samlinger i Karasjok har den mest omfattende samlingen av samisk duoddji (kunsthåndverk), drakter og båter.

Krig og gjenreisning

Nord-Norge var den delen av landet som ble mest berørt av krigen. I 1940 fant 2. verdenskrigs første store slag sted i Narvik. Høsten 1944 ble hele Finnmark og Nord-Troms brent ned, og 70 000 mennesker gjort hjemløse. Gjenreisningen av disse områdene og av de nedbrente byene Narvik og Bodø var et nasjonalt løft som i dag preger mye av Nord-Norge.

 • Krigsmuseet i Narvik forteller historien om slaget om Narvik, og løfter også fram 2. verdenskrig i sin helhet og krig i alminnelighet
 • Adolfkanonen i Harstad er en gigantisk kanon som kan skyte prosjektiler 40 kilometer av gårde.
 • Gjenreisningsmuseet i Hammerfest går grundig igjennom hvordan Finnmark og Nord-Troms ble brent ned, og hvordan folk vendte hjem og bygde et nytt, moderne samfunn. Noen av historiene fremkaller en tåre.
 • Foldalbruket i Kjøllefjord er et eksempel på et gjenreist fiskeindustrianlegg, bygd i en stil som viderefører den gamle kystkulturen.

Les også: Foldalbruket – levende finnmarkshistorie

Lyst på tilbud og inspirasjon til hvor du bør reise i Nord-Norge?


Huset på Yttersiden – nordnorsk, rått og ekte

Huset på Yttersiden – nordnorsk, rått og ekte Foto: Huset på Yttersiden Vakre Nord-Norge » nord-norge Hos oss på Huset på Yttersiden er det duket for utendørsaktiviteter alle årstidene, enten du vil være aktiv på vann eller på land! Selv om ikke alltid sola skinner, er det det ekte og råskapen i nord som lokker [...]
Les mer