På Kjerringøy finner du Norges best bevarte gamle handelssted. Foto: Ernst Furuhatt

Fem historiske favoritter i Nordland

Vanskelig å velge reisemål i Nordland? Her er fem av våre historiske favoritter.

I rallarnes fotefar ved Narvik

Rallarvegen i Narvik er en gammel anleggsvei langs Ofotbanen. Veien er full av kultur og historie og går gjennom vakker natur. En sykkeltur langs Rallarvegen tar deg til og med fra ett land til et annet, og fra 600 meters høyde ned til kysten. Dette er også en reise i tid, fra ett århundre til det neste. Sykkelturen, på 72 kilometer, starter i svenske Abisko og slutter i Rombaksbotn i Norge.

Foto: Roar G. Nillson
Rallarvegen i Narvik er en gammel anleggsvei langs Ofotbanen. Foto: Roar G. Nillson

Fuglevokterne

Vegaøyene ble i 2004 tatt inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv takket være sitt enestående natur- og kulturmiljø. Det er her ute i havgapet du stifter bekjentskap med den gamle tradisjonen med å ha ville ærfugler som husdyr.

På Vega kan du besøke ærfuglmuseet, se verdensarvutstillingen, kjøpe edderdunsdyner og spise lokal gourmetmat. Du kommer deg til Vega med ferge eller hurtigbåt fra Brønnøysund, og fra Nes kan du reise videre ut i øyne med andre båter.

005564_Erlend-Haarberg_www.visithelgeland
Vegaøyene ble tatt inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2004. Foto: Erlend Haarberg

Den siste viking

 

Borg i Lofoten var tilholdssted for noen av de mektigste vikinghøvdingene i Skandinavia. På vikingmuseet Lofotr blir du tatt med tilbake til en fascinerende del av norsk historie. I 2017 arrangeres den umåtelig populære vikingfestivalen 9. – 13. august. Her får du sjansen til å ro vikingskip, skyte med pil og bue, lære gamle håndverk og i det hele tatt få et innblikk i  historien. Her kan du også få nyte lammekjøtt fra Lofoten og fisk fra de rike havområdene utenfor høvdingsetet, smake på villsvin og vikingbrød og drikke litt ekte mjød.

Les også: Lofoten, en levende vikingverden for store og små

000783_Terje-Rakke---Nordic-Life_www.nordnorge
På vikingmuseet Lofotr får du et fascinerende innblikk i vikinghistorien. Foto: Terje Rakke

Nordlands gamle, bankende hjerte

Kjerringøy, rett nord for Bodø, er usedvanlig heldig utstyrt fra naturens side. Men stedet er også preget av en rik historie som fortsatt ruver i landskapet. Reiser du til Kjerringøy, flytter du deg altså både i tid og rom. Her kan du blant annet besøke Norges best bevarte handelssted fra 1800-tallet. De gamle nordnorske handelsstedene hadde sin virksomhet knyttet til det tradisjonelle Lofotfisket, den gang fiskerne rodde til og fra Lofoten og måtte sørge for utrustning underveis. Her får du et innblikk i nessekongenes liv, et miljø som er mesterlig skildret av Knut Hamsun. Kjerringøy handelssted har derfor vært brukt til filmatisering av flere av hans romaner.

Kjerringøy ligger midt i leia også for de som vil oppleve Nordland i dag. Det er et sted som forteller en viktig historie, og det er en plass som hjelper sjelen å finne ro. Det er derfor vi kaller Kjerringøy for Nordlands gamle, bankende hjerte.

002805_Terje-Rakke---Nordic-Life_www.nordnorge
På Kjerringøy finner du Norges best bevarte gamle handelssted. Foto: Terje Rakke

Historisk fiskevær

 

Nyksund i Vesterålen er et gammelt, tradisjonelt fiskevær som har fått et helt nytt liv. I dag er det et sted for fysisk og mental rekreasjon med sin spesielle atmosfære, sine opplevelsestilbud og sin beliggenhet langt fra by og bråk.

Vi anbefaler vandreturen Dronningruta som går fra Nyksund over fjellet til Stø. Ruta fikk navnet etter at Dronning Sonja gikk her i 1994.

Les også: Bo blant Nordlands idylliske fiskevær

006248_rnulf-Berthinussen_www.visitvesteralen
Vandreturen Dronningruta, som går fra Nyksund over fjellet til Stø, er en fantastisk opplevelse. Foto: Ørnulf Berthinussen

]Widerøe flyr til hele 12 flyplasser i Nordland. Bestill billetter her.

Er du glad i flotte naturopplevelser i vakre omgivelser?
Få tilbud, nyheter og inspirasjon fra spennende reisemål i Nord-Norge.

Opplev Nord-Norge på 14 dager

Nå kan du oppleve hele landsdelen med bare én billett.