På Andøya kommer naturelskere fra hele verden for å oppleve hvalen på kloss hold. Foto: Hvalsafari Andenes AS
På Andøya kommer naturelskere fra hele verden for å oppleve hvalen på kloss hold. Foto: Hvalsafari Andenes AS

Hvalsafari på Andøya – her er det hvalgaranti!

Andøya helt nord i Vesterålen er både det sikreste og enkleste kortet du kan trekke om du vil se hval på kloss hold.

Å møte en gedigen, godmodig hval med blikket på dens egen hjemmebane, er en grensesprengende opplevelse. Så sterkt føles møtet mellom menneske og havets gigant, at det kommer tilreisende fra hele verden til Nord-Norge for å være med på hvalsafari.

På Andøya helt nord i Vesterålen har hvalene kommet for å spise seg store og sterke år etter år i uminnelige tider. Og her plasker de fortsatt vennlig rundt båtene og hilser menneskene og hverandre med sine majestetiske halefinner og underlige sang.

Du kan fly direkte fra Oslo til Vesterålen med Widerøe.

Hvalgaranti

Ifølge organisasjonen The Whale & Dolphin Conservation Society, er Hvalsafari AS på Andenes verdens største og beste operatør av arktisk hvalsafari. Det betyr blant annet at de gir deg hvalgaranti. Skulle båten ikke finne hval, får du altså en ny safari helt gratis på første tilgjengelig avgang eller pengene tilbake (minus admin kostnader).

For en opplevelse det er å se hvalene slik. Foto: Hvalsafari Andenes

Det er imidlertid liten grunn til å frykte at noe sånt skulle skje. Rett vest for Andenes er forholdene for spermhvalen helt optimale. Derfor er dette det eneste stedet i Nord-Europa hvor man med stor grad av sikkerhet (mellom 95- 99 prosent) kan se hval på relativt korte turer.

Les også: Bo blant Nordlands idylliske fiskevær i Vesterålen

Disse hvalene kan du møte

Om sommeren er det i all hovedsak Spermasetthval som oppholder seg i området utenfor Andenes. Men det er også fullt mulig å støte på andre hvaltyper, da særlig Spekkhugger og Grindhval. Spermasetthvalen, som også bærer navnet Kaskelott, er den største av tannhvalene og den hvaltypen du nærmest helt sikkert kan regne med å møte i løpet av turen. Denne hvalen finnes i alle verdens hav, men opp til oss i de kalde farvannene i nord, er det kun de store hannhvalene som våger seg.

Før vi reiser ut på havet, tar vi deg med ned i hvalsenteret der du forberedes til turen og blir innviet i kunsten å kjenne igjen ulike hvaler. Da tenker vi ikke bare på hvordan man kan skille hvaltypene fra hverandre, men også hvordan man spotter enkeltindividene innenfor hver hvaltype. Mange av spermasetthvalene som beiter utenfor Andenes har fått sitt eget kallenavn av biologene som forsker på dem. De er gjengangere her i nord, og veldig mange av dem kan vi faktisk kjenne igjen på den majestetiske halefinnen de vifter med når de dykker.

Disse båtene reiser du med

Båtene som brukes til turene ut på havet, er spesialtilpasset for å drive hvalsafari slik at du skal få en best mulig opplevelse på sjøen. Sikkerheten ombord er en prioritert oppgave, og hvert år kontrolleres fartøyene av norske myndigheter og nødvendige sertifikater skrives ut.

Båtene som vil ta deg med på hvaleventyret er spesialtilpasset for å drive hvalsafari. Foto: Hvalsafari Andenes

I tillegg til myndighetens krav, har vi også egne standarder for å bedre sikkerheten ytterligere. Dette gjelder ikke bare for fartøyene, men også for mannskapet ombord og selve driften av fartøyene. Her kan du bli kjent med båtene.

Dette lærer du om i løpet av opplevelsen

  • Visste du at spermasetthvalen har dyrerikets største hjerne med en vekt på hele 9 kilo?
  • At hannene normalt blir 15-20 meter lange og veier 45-57 tonn som fullvoksne mens hunnene «bare» blir 11-13 meter lange og veier inntil 20 tonn som fullvoksne?
  • At Spermasetthvalen kan bli opp mot 80 år gammel?
  • At hovedføden til Spermasetthvalen er blekksprut og større fisk!

Dette og veldig mye annet vil du lære om i løpet av hvalsafarien.

Praktisk informasjon om hvalsafari

Hvalsafari Andenes har eget kunnskapssenter (også kalt museum), en rikholdig souvenirbutikk og en restaurant der du kan spise både lunsj og middag. Det arbeider flere marinbiologer på Andøy som driver forskning på hvalene som kommer hit i løpet av året. Flere av disse jobber også på hvalsenteret deler av året. En guidet omvisning i kunnskapssenteret inngår i alle turer.

En hvalsafari tar vanligvis mellom 2 og 4 timer. Om båten ikke finner noen hvaler, kan du velge å reise kostnadsfritt på en ny tur, eller du kan få pengene tilbake med fratrekk av en administrasjonsavgift.

I perioden juni til august går det minst 2 turer om dagen, men helt til slutten av september har båtene flere avganger i uka. Se gjerne tabellene for avganger og hvilke båter som går når, Det er viktig å merke seg at tidene kan bli endret ved plutselige endringer i værforholdene.

I slike tilfeller kan turer bli fremskyndet eller utsatt i forhold til oppgitte avgangstider. Det er derfor lurt å møte opp i god tid og følge med på nettsidene om været er dårlig, slik at du ikke går glipp av turen.

Mer om Andenes, priser på hvalsafari, åpningstider, overnatting og hvordan dere finner frem, kan dere lese mer om på Whalesafari.no.

Andenes og Andøya er et fantastisk område for opplevelser og naturaktiviteter.

Ikke la eventyret svømme fra deg! Møt en hval mens du kan!

Opplev Nord-Norge på 14 dager

Nå kan du oppleve hele landsdelen med bare én billett.

Er du glad i flotte naturopplevelser i vakre omgivelser?
Få tilbud, nyheter og inspirasjon fra spennende reisemål i Nord-Norge.