På Norsk Havbrukssenter er det mange morsomme a-ha-opplevelser for både voksne og barn. Foto: Olav Breen
På Norsk Havbrukssenter er det mange morsomme a-ha-opplevelser for både voksne og barn. Foto: Olav Breen

La barna få besøke virkelighetens Fiskeland

Bare 10 minutter utenfor Brønnøysund på Helgeland ligger Norsk Havbrukssenter idyllisk til ved et sund fylt av yrende fiskemærer.

Norsk Havbrukssenter er et visningsanlegg som har spesialisert seg på å gi store og små et spennende dypdykk i kunsten å dyrke fisk.

I tillegg til å se og lukte, ta og føle, lytte og lære om moderne havbruk, får du også være med å tilberede og smake på godsakene i vårt splitter nye kjøkken.

Fly direkte fra Oslo til Brønnøysund med Widerøe! 

Lær om oppdrett

Familiene som blir med på omvisning får følge av en flink guide som forteller om hva havbruk er i dag og hvordan det har utviklet seg siden oppstarten på 60-70 tallet.

På Norsk Havbrukssenter er det mange morsomme a-ha-opplevelser for både voksne og barn. Den historiske gjennomgangen er likevel bare en liten introduksjon til den egentlige opplevelsen som handler om de ulike fasene og metodene man bruker i oppdrett av laks.

På bilferie med barn i Nordland? Her er noen gode tips til opplevelser.

Læring for glade lakser

I tillegg til en splitter ny utstilling om oppdrettsnæringa og dagens moderne havbruk, får du se to store akvarier som innbyr til en reise under havoverflaten. Her får du lære mer om laksens liv. Visste du for eksempel at uttrykket ”glad laks” kommer av at laksen hopper? Og at det skjer fordi laksen prøver å riste av seg lus og parasitter…?

En annen del av utstillingen tar for seg den helt unike geologien i området. Her finner du også en historisk gate som forteller om  butikken og fiskebruket som lå her på Toft i riktig gamle dager. Det er selve forhistorien til hvorfor Norsk Havbrukssenter ligger der det ligger.

Mat for Mons

I Havbrukssenterets kafé kan dere smake på kjente og ukjente fristelser fra sjøen. Om dere bare ønsker en kaffe og en kakebit, er det også mulig. Vil dere i tillegg ha med noe morsomt med hjem, har vi laget en liten gave- og souvernirbutikk. Her finner dere kanskje noe dere ikke visste at familien trengte?

Gleden ved å være sammen

Uteområdene ved Havbrukssenteret er virkelig flotte og godt egnet for lek og fellesskap. Her kan en familie kose seg i mange timer og la barna løpe rundt og drive videre utforsking. Det finnes benker og bord med flott utsikt over fjorden. Her kan man høre sjøfuglene skrike, og man kan vinke til en og annen båt som passerer gjennom Toftsundet.

Etter et lærerikt besøk i virkelighetens Fiskeland, kan familien altså spise sammen, leke eller bare slappe av og nyte livet ved havet!

Når og hvor hvordan?

Norsk Havbrukssenter ligger på Toft ved Toftsundet, 10 minutter vest for Brønnøysund. Til Toft kan man komme med bil, båt eller sykkel. Det går rutebuss fra Brønnøysund (som også går via Toghatten) . Det planlegges ny gjestekai, men det er mulig å legge til med båt allerede i dag  på eksisterende kaianlegg, rett ved senteret.

Ønsker du flere tips om opplevelser for barn på Helgeland?

Les mer på Visit Helgeland

Åpningstider Norsk Havbrukssenter

Norsk Havbrukssenter har åpent kl. 09.00 – 16.00, hele året.

Utvidede åpningstider i  mellomrommet 26. juni -13.8. Da er senteret åpent alle dager kl. 09.00 – 19.00, og i

Juli også åpent fredag og lørdag til og med kl. 23.00.

For mer informasjon om hva havbrukssenteret er, hva du kan gjøre ser, priser og bestillinger, besøk  www.havbrukssenter.no.

Les mer og book online hos Helgeland Reiseliv.

Lyst på tilbud og inspirasjon til hvor du bør reise med familien i Nord-Norge?

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Opplev Nord-Norge på 14 dager

Nå kan du oppleve hele landsdelen med bare én billett.