Nordland er full av spennende mysterier som små og store kan bryne seg på i sommer. Foto: CH - Visitnorway.com
Nordland er full av spennende mysterier som små og store kan bryne seg på i sommer. Foto: CH - Visitnorway.com

Nordland for barnefamilier – bli med og løs mysterier!

Det ikke så mange vet, er at Nordland er full av mysterier som kan utforskes og løses. Blir dere med?

Barn elsker mysterier, og tenker vi etter gjør vi voksne det også. Vitenskapen trenger hjelp til å tenke nytt og friskt, og lokalbefolkningen trenger flere smarte hoder som kan pønske ut nye forklaringer på uforklarlige hendelser og fenomener.

Her er noen av Nordlands mysterier som små og store kan bryne seg på i sommer.

Hvalfjellet på Værøy

I gamle dager lå det et digert hvalskjelett på toppen av det nesten 400 meter høye fjellet Gjerdheia på Værøy i Lofoten. Ingen vet eller forstår hvordan hvalen havnet der, og i dag er det bare lyng, mose og gress å se der oppe. Men mange eldre mennesker husker ennå skjelettrestene og kan fortelle om det de så. Hvalens ryggvirvler lå på en rekke nede i bakken, mens sidebeina stakk rett opp av mosen.

Gjerdheia har aldri ligget under vann, og hvalen må uansett være fra en nyere tid enn landhevingen. Spørsmålet er hvordan, når og hvorfor hvalen havnet på toppen av fjellet? Og hvor er skjelettet blitt av? Lokalbefolkningen tror det fortsatt kan finnes rester av hvalen under vegetasjonen, både på fjellet og ved foten av det. Om man finner noe, kan forskerne kanskje datere knoklene og avsløre skjelettets alder.

Les også: Hvalsafari på Andøya – her er det hvalgaranti!

I gamle dager lå det et digert hvalskjelett på toppen av det nesten 400 meter høye fjellet Gjerdheia på Værøy i Lofoten. Foto: Bård Løken
I gamle dager lå det et digert hvalskjelett på toppen av det nesten 400 meter høye fjellet Gjerdheia på Værøy i Lofoten. Foto: Bård Løken

Forfedrenes kodede meldinger

De første menneskene i Nordland var jegere som sannsynligvis fulgte villreinen nordover langs norskekysten da klimaet ble varmere. Disse menneskene kunne ikke skrive slik som vi kan. I stedet hogde eller slipte de figurer inn i fjellet. Noen av tegningene står der fortsatt etter mange tusen år, og er koder forfedrene våre har lagt igjen til oss. Ingen vet sikkert hva de betyr og hvorfor de ble laget.

Hva tror dere at dyretegningene, symbolene og de underlige geometriske mønstrene egentlig forteller oss? Enkelte forskere mener at de var religiøse fortellinger, kanskje til og med symboler som skulle kommunisere med familiemedlemmer som var døde. Andre forskere tror de var ment som meldinger til dyrene de snart skulle jakte på. Noen tror også det var forskjell på hvordan ulike klaner lagde sine figurer.

Kanskje mente menneskene som laget helleristningene å fortelle noe til alle oss som skulle leve på jorda senere? Hva betyr strekmønstrene som finnes på noen av dyrene? Hva forteller båtene og fotavtrykkene som vi finner enkelte steder? Hvilke budskap og historier klarer dere å lese ut av helleristningene?

Her er noen av helleristningsfeltene i Nordland som er lette å finne og verdt et besøk:

  • Vistnesdalen i Vevelstad, Vevelstad kommune
  • Skiløperen på Rødøya, Alstahaug kommune
  • Fykanvatn i Glomfjord, Meløy kommune
  • Sagelv i Hamarøy kommune
  • Leiknes i Tysfjord kommune
  • Hulemaleriene i Refsvikhula, Moskenes kommune

Hvordan kan blinde seler se hvor fisken gjemmer seg?

Steinkobben er en sel. Den spiser mye fisk, særlig flyndre. Flyndrene liker å grave seg ned i sanden der selene ikke kan se eller høre dem. Men steinkobbene finner flyndrene likevel.

For en stund siden gjennomførte noen forskere et spennende eksperiment. De satte opp åtte bokser under vann. Boksene slapp ut svake strømmer med vann, nesten som flyndrepust. Tre seler fikk bind for øynene og ble sluppet løs i området. Selv om de ikke så noe som helst klarte de å finne ut hvilken boks vannstrømmen kom fra og dermed hvor flyndra gjemte seg. De blinde selene fant faktisk riktig boks mer enn sju av ti ganger. Hvordan kan dette ha seg? Hvordan tror du selene finner flyndrer som gjør seg usynlige i sanden? Denne gåten og mange andre mysterier som knytter seg til fisk og livet i havet, kan du utforske videre på Lofotakvariet i Kabelvåg.

Foto: Mårten Bril
Foto: Mårten Bril

Geirfuglen døde ut. Nå kan også Lomvier og krykkjer bli utryddet uten at vi vet hvorfor.

På Trælnes på Helgeland ble det for en del år tilbake funnet skjelettet av en geirfugl, en fugleart som kunne minne om en pingvin og som døde ut omkring 1840. Fuglen smakte godt, den var stor som en gås og kunne ikke fly.

I dag ser vi at både Lomvier og Krykkjer går sterkt tilbake i antall. I verste fall vil de lide samme skjebne som Geirfuglen. Hvordan kan vi unngå det? Og hvorfor ligger nesten alle norske fuglefjell i Nord-Norge? Ingen har til nå klart å dokumentere hvilke mekanismer og systemer som bestemmer denne plasseringen. Kan du tenke ut noen nye forklaringer på fuglenes liv?

Lomvi (bildet) og alka er etterkommere av geirfuglen som døde ut rundt 1840., Foto: Tormod Amundsen
Lomvi (bildet) og alka er etterkommere av geirfuglen, som døde ut rundt 1840., Foto: Tormod Amundsen

Les også: Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

Hvordan kan Håkjerringa bli så gammel?

Håkjerringa er et av havets store mysterier, og vi vet nesten ingenting om den. Forskerne har lenge antatt at denne store haien som det finnes riktig mange av i Nord-Norge, kan bli 100-200 år gammel. Men nå har nye undersøkelser vist at Håkjerringa kan bli mer enn 500 år gammel. Med andre ord, dersom Christoffer Columbus hadde vært så heldig å se en nyfødt håkjerring da han seilte til Amerika i 1492, kunne dette dyret ha levd helt fram til vår tid.

Denne haitypen kan bli like stor som de største hvithaiene og veie over et tonn, og det er mulig å veie på store vekter. Men alderen klarer forskerne bare å bestemme ved å undersøke Håkjerringas øyne. Hvorfor og hvordan tror du denne store, kjøttetende norske haien blir så fryktelig gammel? Ingen forskere vet det, kanskje du kan hjelpe dem med å finne en teori?

Les også: La barna få besøke virkelighetens Fiskeland

Lyst på tilbud og inspirasjon til hvor du bør reise med familien i Nord-Norge?

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Opplev Nord-Norge på 14 dager

Nå kan du oppleve hele landsdelen med bare én billett.

Opplev Nord-Norge på 14 dager

Nå kan du oppleve hele landsdelen med bare én billett.