Det er mange som drømmer om å kunne ta med familien på en reise der alle har god tid til å være sammen og kan gjøre meningsfulle aktiviteter i fellesskap. Foto: Halvor Hilmersen / Helgeland Reiseliv
Det er mange som drømmer om å kunne ta med familien på en reise der alle har god tid til å være sammen og kan gjøre meningsfulle aktiviteter i fellesskap. Foto: Halvor Hilmersen / Helgeland Reiseliv

Ta barna med på en dannelsesreise i Nordland!

Har du lyst til å overføre litt kunnskap og glede til neste generasjon? Her er løsningen som kan hjelpe deg! For det finnes knapt en hyggeligere måte å gjøre dette på enn å besøke de interessante og viktige stedene i landet vårt sammen med de små og la alle glede seg over spennende kulturhistoriske opplevelser.

Det er ikke bare kongefamilien som drar på slike «dannelsesreiser» med flere generasjoner sammen. Mange mennesker er i dag opptatt av at barn og barnebarn skal få se og forstå Norges historie og kulturminner og bli kjent med norsk historie og tradisjon.

Å overbringe kunnskap om landet vårt og om fortiden vår, er både et ansvar og et privilegium. Man kan absolutt gjøre det ved å lese bøker, vise bilder og fortelle historier til barna på hjemmebane. Men det er lite som slår en felles reiseopplevelse. Opplever man historien med egne sanser, huskes den som regel mye lenger.

Gleden ved å være sammen

Det er nesten blitt en luksus å ha god tid sammen. Det er mange som drømmer om å kunne ta med flokken sin på en reise der alle har god tid til å være sammen og der alle kan gjøre meningsfulle aktiviteter i fellesskap. Vi snakker altså om en litt spesiell generasjonsferie eller kanskje en familieferie med dannelsessmak.  Vi har i hvert fall plukket ut noen tips til morsomme, meningsfulle og lærerike opplevelser for familier på «dannelsesreise» i Nordland.

Samtlige attraksjoner og opplevelser er egnet og tilrettelagt for barn og voksne som reiser sammen. Som en rød tråd gjennom opplevelsene løper den norske historien med sine ulike temaer som har vært eller er viktige i norsk kulturtradisjon. Samtidig er det rom for å gå på leting etter egne familiehistorier eller å dyrke spesielle familieinteresser om dere skulle ha det.

Velg og vrak blant temaer og opplevelsesforslag, og sett gjerne sammen deres egen dannelsesreise for familien! Her er programtipsene på veien!

Foto: CH - Visitnorway.com
Foto: CH – Visitnorway.com

Norge ble bygd på fisk!

Vet barna at en av verdens største, kjøttetende haier lever i Nord-Norge? Eller at en torsk kan bli like lang som en voksen mann og veie over 40 kg? At Nidaroskatedralen i Trondheim ble bygd med inntekter av tørrfisk fra Lofoten og Vesterålen? Eller at norsk laks i dag metter munner over hele kloden?

Les også: La barna få besøke virkelighetens Fiskeland

Les også: Laksefiske i de britiske lakselordenes paradis

Planeten vår er blå!

Vet barna at 70 prosent av jordoverflaten er dekket av vann? At hele 96 prosent av dette er hav, og at det finnes mye mer ferskvann under jorden enn over? Eller at det vannet du drikker i dag har eksistert på jorda i millioner av år, og dermed er blitt drukket mange, mange ganger?

Les også: Hvalsafari på Andøya – her er det hvalgaranti!

Les også: Nordlandsbadet, der sommeren bor

Foto: CH-Visitnorway.com
Foto: CH-Visitnorway.com

Luftfart, polaroppdagelser og krigshistorie

Vet barna at den korteste ruta til Widerøe bare tar 10 minutter å fly? Eller at de smarte sebrastripene på Widerøes propeller vekker oppmerksomhet over hele verden? At en nordmann var førstemann både gjennom Nordvestpassasjen, på Sydpolen og på Nordpolen? Eller at USA under andre verdenskrig planla å utstyre tusenvis av flaggermus med bomber som skulle sette fyr på Japan?

Les også: Gi familien luft under vingene i sommer!

Astronomi og nordlysforskning

Vet barna at en bil som kjører i 96 km/t uten å stoppe vil bruke mer enn 48 millioner år på å nå den nærmeste stjernen til jorda? At kraftig nordlys flere ganger har slått ut kompassnåler og navigasjonsutstyr over hele Nord-Norge? Eller at en forskningsrakett som ble skutt opp fra Andøya i 1995 ved en misforståelse holdt på utløse en verdensomspennende atomkrig?

Les også: Reis med et romskip i sommer

På Andøya Space Center kan dere bli med på et virtuelt oppdrag med Norges eneste romskip; Romskipet Aurora. Foto: Andøya Space Center
På Andøya Space Center kan dere bli med på et virtuelt oppdrag med Norges eneste romskip; Romskipet Aurora. Foto: Andøya Space Center

Leker fra gamle dager

Kan barna leke Boksen går, Sisten, Hauk og due, Prikkedøden, Slåball og Titten på hjørnet? Kan de bygge Olabil og snekre fuglekasse? Gå på stylter og løpe hinderløype? Hvis ikke har dere voksne en jobb å gjøre underveis på turen. I tillegg finnes det en rekke spennende museer og parker som kan sette fart på fantasien.

Les også: Lofoten, en levende vikingverden for store og små

Les også: Møt Bædi og Børdi i Nordland i sommer!

Vår tradisjonelle kystkultur

Vet barna at det finnes hundrevis av spennende nordnorske eventyr? Eller at barn helt ned i 7-års alderen tjener penger på skjære torsketunger? At det fantes lokale nessekonger som en gang i tiden eide alt og alle rundt seg, og at mange av de flotte husene deres står igjen? Eller at førstereismatrosene måtte hilse med lua til trollfjellene ute i havet.

Les også: Hesteridning for hele familien i Lofoten

Les også: Rull med barna i Nordland

Naturattraksjoner i Nordland

Vet barna hva som er Norges nasjonalfjell? Eller at det finnes fortryllede fjell med spennende historier og til og med hull tvers igjennom seg på Helgeland? At verdens sterkeste malstrøm ligger i Nordland og at man i tidligere tider trodde havmonsteret Kraken levde der?

Nordland er full av spennende aktivieter og opplevelser. Ta turen du også! Her får du mer inspirasjon og informasjon til ferieturen i Nordland.

Lyst på tilbud og inspirasjon til hvor du bør reise med familien i Nord-Norge?

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Opplev Nord-Norge på 14 dager

Nå kan du oppleve hele landsdelen med bare én billett.